top of page
Vyhledat
Obrázek autoraLucie Miškóci

mindfullnes pro každého: 3 techniky k nalezení klidu

Aktualizováno: 22. 12. 2022


Nemusíte být jogíni ani buddhisté, abyste mohli začít praktikovat mindfulness. Právě naopak: Techniky mindfulness jsou obzvlášť prospěšné lidem s klasickým západním stylem života a natrénovat je dokáže skutečně každý. Mindulness (všímavost) nemá nic společného s náboženstvím. Jedná se o soubor technik k nalezení duševního klidu, případně – pokud byste chtěli jít skutečně do hloubky – o životní filozofii, postoj k sobě i k okolnímu světu. K zásadní změně vašeho života postačí pár drobných aktivit. Mindfulness má pozitivní vliv na psychické i fyzické zdraví, spánek, soustředění i produktivitu. Nebudu chodit kolem horké kaše a teoretizovat, ale půjdu rovnou k věci: K věcem, které pro sebe můžete udělat okamžitě. Ať už sedíte v kanceláři, doma na gauči nebo na lavičce v parku.




1. Všímavost vůči dechu

Základní a nejsnadnější technikou mindfulness je všímavost vůči vlastnímu dechu. Procesu dýchání běžně nevěnujeme pozornost, funguje automaticky, nemusíme jej nijak ovládat. Je však škoda na něj kvůli tomu úplně zapomínat. Pár chvil vnímání vlastního dechu může mít pozitivní efekt na dlouhou dobu. Vrátí nás do přítomného okamžiku a pomůže k hlubšímu odpočinku či soustředěnější práci. Jak na to? Kdykoli a kdekoli, vsedě, vestoje, klidně i v chůzi; pro hlubší prožitek si můžete i zavřít oči, ale jsou situace, kde to není žádoucí ani bezpečné ☺ Zkuste na chvíli nechat všechny vjemy z okolí na pozadí, odložte i vlastní myšlenky, pocity, představy. Teď jste jen vy a váš dech. Vnímejte, jak tělo dýchá. Samo, bez vašeho úsilí. Nádech, výdech… Nádech, výdech… Dech nemusíte nijak ovládat, měnit, je v pořádku tak, jak je. Pokud byl dech zpočátku zrychlený a povrchní, brzy se zklidní a prohloubí sám. Tělo ví, jak na to. Odevzdejte kontrolu a jen tak buďte. Už po deseti nádeších a výdeších je to neskutečně úlevné, ale pokračovat můžete libovolně dlouho.


2. Všech pět pohromadě

Máte všech pět pohromadě? Ne, nepochybuji o vaší příčetnosti. Podstatou této techniky je mít pohromadě všech pět smyslů. Pomáhá kdykoli během dne, když se cítíme být „zavalení“ (prací, myšlenkami, emocemi) a potřebujeme se rychle znovu probudit a osvěžit. Na chvíli si sedněte, lehněte, můžete i zůstat stát (třeba ve frontě). Zavřete si oči, teď budete svou pozornost zaměřovat na jeden smysl po druhém. Začneme hmatem: Uvědomte si své tělo a všechny jeho dotyky – dotek chodidel se zemí, těla se židlí, ale i dotek oblečení na kůži nebo dotek mezi rty. Uvědomte si chuť v ústech. Cítíte teď něco? Zkuste polknout, prožitek se možná změní. Nadechněte se. Vnímáte vůně či pachy? Chvíli realitu zkoumejte pouze svým čichem, vše ostatní dejte stranou. Zaposlouchejte se. Jaké zvuky k Vám doléhají? Pokud žádné – jaké je slyšet ticho? Posledním smyslem je zrak. Otevřete oči a podívejte se na svět kolem sebe, jako byste jej viděli úplně poprvé. Novýma očima. Na závěr si ještě jednou rychle projděte všech pět smyslů. Tak, nyní máte všech pět pohromadě a jste zakotveni v tady a teď. Můžete dělat, cokoli chcete!


3. Vypněte autopilota

Většina z nás funguje velkou část dne na autopilota. Automaticky si čistíme zuby, jíme, pracujeme. Známé činnosti děláme rutinně, bez soustředění. Ovládáme je dokonale, postup je pořád stejný, tak proč bychom se nad nimi zamýšleli? Dává smysl, že v takových chvílích šetříme energií, vypínáme a moc nevnímáme, co vlastně děláme. Ale také dává smysl to občas změnit. Vyzkoušejte experiment: Vyberte si jednu opakující se činnost a po dobu jednoho týdne jí den co den věnujte pozornost. Nemusíte se snažit si najednou činnost užívat; pouze si připomínejte, že se na ni máte plně soustředit, vnímat jednotlivé kroky a neodbíhat v myšlenkách. Po týdnu si uvědomte, jaké to bylo, jaké změny to přineslo. Cílem není vymazat autopilota z života, ale dopřát si několik „probuzených“ okamžiků denně.


Neusilování, život tady a teď, pozornost k sobě a svým potřebám. To vše je mindfulness. Pokud vás techniky zaujaly a rádi byste se mindfulness pověnovali více do hloubky, můžete se účastnit některého z workshopů.

236 zobrazení

Comments


bottom of page